Especialista
Inicio e fin
20/09/2024 – 21/07/2025
Modalidade
Asíncrona (en liña)
50 prazas
Descrición
Os retos da industria alimentaria actual xa non só se circunscriben a calidade e á seguridade alimentaria, senón que tamén xogan un papel importante a sustentabilidade tanto da obtención de materias primas como dos procesos de transformación ás que puiden ser sometidas. É por iso polo que uns dos cabalos de batalla da investigación e a innovación no campo alimentario enfócanse a promover un cambio nas pautas de produción e consumo de alimentos cara a un escenario sostible. No presente Título Propio pretendemos incluír unha serie de materias que irían encamiñados a dar formación ao estudante de posgrao neste campo e que, ademais actuará como complemento na formación continua de egresados nos títulos oficiais impartidos pola Faculad de Ciencias no campo Agroambiental e Alimentario.
Juan Carlos Mejuto Fernández
986 130 304
xmejuto@uvigo.gal
Centro de Posgrado y Formación Permanente
Modalidade
Docencia presencial/virtual
0 horas
Docencia non presencial
420 horas
Prácticas en empresa
0 horas
Lugar de impartición
Facultade de Ciencias de Ourense
Horario
Venres de 16:00 a 18:00 (primeiro e segundo cuadrimestre),
Sábados de 9.00 a 13.00 (primeiro cuadrimestre) e de 10.00 a 12.00 (segundo cuadrimestre)
Prezos
Público en xeral |
Alumni UVigo |
Comunidade UVigo |
668 € |
601.2 € |
567.8 € |
Observacións aos prezos
As persoas en situación de desemprego ou discapacidade recoñecida poderán solicitar o prezo reducido da comunidade universitaria no momento da matrícula.
Obxectivos
O titulo establece os seguintes obxectivos de aprendizaxe para os alumnos que superen as materias do mesmo, co fin de formar profesionais especializados na procura dunha alimentación sostible ao longo de toda a cadea alimentaria, buscando a aplicación das bases da economía circular no ámbito alimentario, alienándose cos ODS:
– Analizar os conceptos de sustentabilidade ambiental, social e económica.
– Determinar os conceptos de ecodiseño, economía circular e economía social.
– Avaliar o ciclo de vida dos produtos e o seu impacto social e ambiental.
– Avaliar os procesos produtivos mediante indicadores ambientais e aplicar a tecnoloxía adecuada para mellorar a súa sustentabilidade.
– Seleccionar os materiais e tecnoloxías para o deseño e desenvolvemento de envases alimentarios.
– Saber expor e abordar estratexias para a valorización de subproductos nunha industria alimentaria.
– Diagnosticar a eficiencia dos procesos nunha industria alimentaria e aplicar estratexias para a súa mellora
– Expor as modificacións necesarias á dieta actual para a implementación de proxectos gastronómicos sostibles.
Destinatarios
Licenciados/Graduados no ámbito científico e tecnolóxico con interese no ámbito agroambiental e alimentario.
Idioma
100% inglés
Competencias Específicas
Ser capaces de aplicar os principios de sustentabilidade nos procesos de transformación e conservación de alimentos e do desenvolvemento de produtos alimentarios.
Incorporar os principios de sustentabilidade nos procesos de transformación e conservación de alimentos e do desenvolvemento de produtos alimentarios.
Ser capaces de propoñer, dirixir e realizar proxectos de mellora e innovación tecnolóxica no marco dos procesos de transformación e conservación de alimentos e do desenvolvemento de produtos alimentarios.
Aplicar as formulacións e as tecnoloxías adecuadas para o desenvolvemento de sistemas alimentarios e produtos seguros, saudables e con propiedades fisicoquímicas e sensoriais diferenciadas.
Propoñer, dirixir e realizar proxectos de mellora e innovación tecnolóxica no marco dos procesos de transformación e conservación de alimentos e do desenvolvemento de produtos alimentarios
Ser capaces de aplicar os principios de sustentabilidade da cadea alimentaria, non só a través de procesos máis eficientes, senón tamén identificando novas fontes proteicas para o desenvolvemento dunha economía máis competitiva, sostible e integradora.
Incorporar os principios de sustentabilidade nos hábitos alimentarios e culinarios.
Aplicar as formulacións e as tecnoloxías adecuadas para o desenvolvemento de dietas seguras, saudables e con propiedades fisicoquímicas e sensoriais diferenciadas.
Condicións de acceso
– Estar en posesión dun titulo de Licenciado/Graduado no ámbito científico e tecnolóxico, con preferencia nas seguintes titulacións: Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos, Enxeñería Técnica en Industrias Agrarias e Alimentarias, Enxeñería Agraria, Ciencias Ambientais, Nutrición Humana e Dietética, Química, Bioloxía, Farmacia, Bioquímica, Biotecnoloxía.
– Ter superados un mínimo de 120 ECTS nunha titulación universitaria oficial dentro do EEES ou equivalente.
– Estar en posesión dun título universitario dentro do EEES, que outorgue acceso a ensinos oficiais de posgraduado.
– Estar en posesión dun título estranxeiro, alleo ao EEES, homologado a un título universitario oficial do EEES.
– Ser profesionais de recoñecida e de acreditada experiencia laboral, sempre que a citada experiencia estea relacionada coas competencias inherentes ao título e cumpran os requisitos de acceso á universidade segundo a normativa vixente. O acceso por esta vía debe ser autorizada pola Comisión de Estudos Propios co informe previo da dirección académica do título.
Criterios de selección
Expediente académico: 100%
Metodoloxía
As materias do primeiro cuadrimestre serán:
– Sustentabilidade da cadea alimentaria
– Deseño de produtos e procesos sostibles na industria alimentaria
– Envases alimentarios sostibles
– Valoración de subproductos
As materias do segundo cuadrimestre serán:
– Eficiencia de procesos na industria alimentaria
– Novos alimentos máis sostibles
– Gastronomia sostible
– Proxecto
Materias
id |
nome |
caracter |
créditos |
200408 |
Diseño de productos y procesos sostenibles en la industria alimentaria |
Obligatoria |
6.0 |
200409 |
Envases alimentarios sostenibles |
Obligatoria |
6.0 |
200410 |
Eficiencia de procesos de la industria alimentaria |
Obligatoria |
6.0 |
200411 |
Gastronomía sostenible |
Obligatoria |
6.0 |
200412 |
Nuevos alimentos más sostenibles |
Obligatoria |
6.0 |
200413 |
Sosteniblidad en la cadena alimentaria |
Obligatoria |
6.0 |
200414 |
Valoración de subproductos |
Obligatoria |
6.0 |
Profesorado
Juan Carlos Mejuto Fernández
Antonio Cid Samamed
María Paz Otero Fuertes
Jianbo Xiao
Juan Carlos Mejuto Fernandez
Jesús Simal Gándara
Antón Soria López
Hui Cao
María García Marti
Sergio Rojo Martínez
Avaliación
A avaliación das materias realizarase inmediatamente despois da finalización de cada cuadrimestre a través da plataforma de teledocencia da Universidade de Vigo (contando con 2 convocatorias)
O Traballo de Fin do Título que será de 6 ECTS presentarase en primeira convocatoria o día 27/06/2025 e o día 21/07/2025 en segunda convocatoria.
Titulación
Especialista universitario/a en sustentabilidade alimentaria